A prefektus Róma városának élelmiszer-ellátásáért és a rendfenntartásért felelős magas rangú tisztviselő.

Konstantinápoly Nagy Konstantin császár által alapított város (330) a mai Törökország területén, a Római Birodalom fővárosává vált. Később a Bizánc nevet kapta Büzantionról, a görög gyarmatról, amelynek helyén épült. 1453-ban meghódították a törökök, azóta az Isztambul nevet viseli.

A longobárdok germán nép, amely Észak-Itáliában telepedett le. Róluk nevezik Lombardiának ma is Olaszország azon területét, ahol királyságukat alapították.

Neked szól

A szeretetben nincs félelem. A tökéletes szeretet kizárja a félelmet, mert a félelem gyötrelemmel jár. Aki pedig fél, nem tökéletes a szeretetben. 1Jn 4, 18

Út a Szentíráshoz

János apostol a szeretetet szembeállítja a félelemmel. Ám amikor döntéseket kell hoznunk, a félelem sokszor utunkat állja. Félünk a feladattól, félünk átlépni az új küszöbét, félünk a velünk szembeszegülő erőktől. Meg kell küzdenünk döntéseinkért, meg kell küzdenünk azért, amit szeretnénk. A szeretet bizalom. Bizalom abban, hogy bármit is mond az eszünk, akárhogyan látjuk döntéseink következményeit, a végeredmény jó lesz. A bizalom erősebb a félelemnél, noha törékenyebbnek tűnik nála. Ha tudjuk, hogy döntéseinket a jó Isten szeretetében hoztuk, át tudunk lendülni a félelem okozta bizonytalanságon. Ilyenkor tapasztaljuk azt, amit Szent János mond: a szeretetben nincs félelem. Megnyugszunk, vállaljuk választásunkat, és képesek vagyunk megküzdeni a nehézségekkel. Ezek pedig sokkal kisebbnek tűnnek most, mint a félelem nagyítója mögül.

Canterburyi Szent Ágoston (Canterburyi katedrális, Anglia)

Ébredj tudatára!

Egy régi indiai mese szerint a kisegér, a macskától való félelme miatt, állandó szorongásban élt. Egyszer egy varázsló megszánta, és macskává változtatta. De akkor meg a kutyától félt. Ezért aztán a varázsló kutyává változtatta. Ettől kezdve meg a párductól kezdett el félni. A varázsló ekkor párduccá változtatta. Erre meg a vadásztól reszketett. Itt aztán a varázsló feladta. Visszaváltoztatta kisegérré, mondván:

– Bármit is tennék, úgysem segítene rajtad, hisz a szíved egérszív.

(Anthony de Mello: Ébredj tudatára)

Egyéni munka

1. Keresd meg a leckében azokat az erényeket, amelyekre egy vezetőnek szüksége van! Sorold fel őket!

2. Fogalmazd meg, miben tudna a mai vezetők számára mintaképül szolgálni Nagy Szent Gergely pápa! Indokold meg, miért!

3. Eleveníts fel egy helyzetet az életedben, amikor meg kellett haladnod saját korlátaidat, és bátornak kellett lenned! Írj naplójegyzetet az esetről, újraélve a helyzetet!

999

Római katolikus vallás

Évközi idő