Művészi szép

Teréz anya, a szegények szolgálója

Kétrészes, magyarul beszélő olasz tévéfilm

Ezt a filmet elsősorban azért ajánljuk ebben a rovatban, mert főszereplője a szeretet igazi művésze volt. Szíve áttetszően tiszta volt, így fényesen tükrözte a világba a jó Isten szeretetét. A Fabrizio Costa által 2003-ban rendezett film Szent Kalkuttai Teréz anyának, illetve az ő szeretetművének állít emléket. Bemutatja elköteleződését és azt a fáradhatatlan munkát, amellyel a legelesettebb és legrászorulóbb emberek felé fordult.

Az első rész 1950-ben kezdődik, amikor Serrano atya Perier érsek hívására Kalkuttába érkezik, hogy megvitassák azt a kérést, amelyet egy új szerzetesrend alapításával kapcsolatosan fogalmaztak az egyházmegyében. Az atya meg akarja ismerni a döntés hátterét, ezért a város nyomornegyedeibe megy, ahol Teréz anya él és tevékenykedik. A film innentől kezdve visszatekintés az apáca gyermekkorára és a Kalkuttában eltöltött első négy évére. Megismerjük odaadó tanítói tevékenységét, az akkori rendfőnökével folytatott vitáit és a nagy döntését, amikor elhatározza, hogy a szegények között akar élni, és rajtuk segíteni. Az önfeláldozó munkát látva Serrano atya nemcsak teljesíti a kívánságot, hanem eldönti, hogy ő is Teréz anya követésére indul.

Teréz anya erős hite és a legkiszolgáltatottabb emberek szolgálatába állított élete fontos üzenetet hordoz a jó Istenbe vetett bizalomról, az önfeláldozásról, a kitartásról és az élet értelméről.

A taizéi Roger testvér imája

 

Élő Isten,

Te egészen egyszerűnek akarod szívünket,

hogy még az élet bonyolultsága se

tudja gúzsba kötni azt.

Szent Lelked által,

a föltámadt Krisztus Lelke által

utat nyitsz előttünk,

hogy rajta járva megértsük:

Te már szeretsz minket,

mielőtt még mi viszontszeretnénk téged.

Ének: Üdvözlégy, nagy Király – DU 139

Imasarok

999

Római katolikus vallás

Adventi idő