Kérdés: Hogyan lehetek tiszta szívű?

Egy neves teológus azt mondta, hogy tiszta szívű az, „aki nem szennyezi be szívét sem azzal a rosszal, amit elkövet, sem azzal a jóval, amit megtesz”. Az, aki nem tekinti tulajdonának azt a jót, amit megtesz, tehát egyszerű, tiszta lélek. Annak az embernek tiszta a magatartása, aki nemcsak hogy nem marasztal el másokat, de önmagát sem emlegeti mindig, nem hangoztatja saját jótetteit. Ne tegyünk tükröt magunk elé, és ne gyönyörködjünk abban, hogy miként szeretünk. Ne hordjunk ilyenfajta álarcot. Isten a mi egyetlen, álarc nélküli arcunkat szereti.

Tartózkodjunk sokat a természetben, és maradjunk csendben ott, hagyjuk, hogy „megszólítson” bennünket mindaz, ami érintetlen és tiszta. Ez a szemlélődés is segít helyesen látni helyünket a világban.

Egyéni munka

1. Szerinted miért mondja azt az Anthony de Mello által említett Mester, hogy a szív követésére nagyon erős alkatra lesz szükség? Gondolkozz el ezen, és írj fogalmazást Szívem nyomában címmel!

2. Nézd meg a Szent  Kalkuttai Teréz életéről készült filmet, és készíts jellemzést a főszereplőről!

Csoportmunka

1. Olvassátok el a lecke szövegeit, és írjátok ki azt a két mondatot, amelyik a legjobban megérintett benneteket! Csoportban osszátok meg egymással a választott gondolatokat az indoklásokkal együtt!

2. Folytassatok csoportbeszélgetést a következő kérdésekről: 1. Milyen esetekben különbözik külső válaszunk a belső szándékunktól? 2. Mit tehetünk annak érdekében, hogy szándékaink és tetteink megegyezzenek? 3. Milyen úton haladok az idei adventben a tisztaszívűség felé?

Portfólióba

1. Keresd ki a lecke végén ajánlott ének szövegét, hallgasd meg, és tanuld meg! Készíts vetített képes bemutatót az énekhez!

2. Készíts bemutatót Szent Kalkuttai Teréz anya tevékenységéről A szent, aki a szívével látott címmel!

3. Készíts képes beszámolót mindarról, ahogyan a karácsonyra készülsz!

4. Keress és fűzz csokorba minél több olyan szentírási lelőhelyet, amelyikben a szívről esik említés! A számodra legkedvesebbekkel készíts szép könyvjelzőt karácsonyi ajándékként!

Jó gyakorlatok

Mindennap hálát adok azért a jóért, amit a jó Istentől kaptam.

Tudatosan kerülöm, hogy magamról, saját jótetteimről beszéljek.

Igyekszem mind többet a természetben vagy a szoba csendjében szemlélődni.

Együttérzéssel tekintek a rászorulókra, betegekre, magányosokra, és lehetőségeimhez mérten igyekszem segíteni őket.

999

Római katolikus vallás

Adventi idő